Monday, August 17, 2009

STRATEGI PERNIAGAAN.

Assalamualaikum……

Alhamdulillah… bersyukur kehadrat ALLAH swt yang telah memberikan kami keizinan kepada kami memulakan perniagaan kami sendiri. Selawat dan salam keatas junjungan Nabi Muhammad telah menyampaikan risalah islam kepada umat manusia.PENGENALAN

Muamalat merupakan salah satu cabang dari kesyumulan islam. Muamalat bermaksud semua hukum syariat yang bersangkutan dengan urusan dunia,dengan memandang kepada aktiviti hidup seseorang seperti jual-beli, tukar-menukar, pinjam-meminjam dan sebagainya. Muamalat juga merupakan tatacara atau peraturan dalam perhubungan manusia sesama manusia untuk memenuhi keperluan masing-masing yang berlandaskan syariat Allah s.w.t yang melibatkan bidang ekonomi dan sosial Islam .

Muamalat yang dimaksudkan ialah dalam bidang ekonomi yang menjadi tumpuan semua orang bagi memperoleh kesenangan hidup di dunia dan kebahagian di akhirat.uqèd Ï%©!$# Ÿ@yèy_ ãNä3s9 uÚöF{$# Zwqä9sŒ (#qà±øB$$sù Îû $pkÈ:Ï.$uZtB (#qè=ä.ur `ÏB ¾ÏmÏ%øÍh ( Ïmøs9Î)ur âqà±Y9$# ÇÊÎÈ15. Dialah yang menjadikan bumi itu mudah bagi kamu, Maka berjalanlah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian dari rezki-Nya. dan Hanya kepada-Nya-lah kamu (kembali setelah) dibangkitkan. (al-Mulk :15)

OBJEKTIF

a. Melahirkan usahawan-usahawan islam yang menguasai bidang muamalat dalam secara ilmiah dan juga secara praktikalnya.


b. Berusaha untuk membantu umat islam melalui bidang ekonomi dan meningkatkan sumber kewangan islam di malaysia.


c. Membantu menerapkan nilai-nilai islam kepada masyarakat terutama pelajar melalui barang yang dikeluarkan.


d. Membantu usahawan-usahawan islam yang lain dalam memasarkan barangan mereka yang halal dan sesuai untuk pengguna islam.Daripada Abdullah bin An – Nukman bin Basyir r.anhuma katanya :" Aku telah mendengar Rasullullah s.a.w bersabda : Sesungguhnya yang halal itu telah nyata (jelas hukumnya) dan yang haram itu juga telah nyata (jelas hukumnya) dan di antara kedua-duanya (halal dan haram) itu terdapat perkara-perkara syubhah (yang tidak jelas akan kehalalan dan keharamannya) yang tidak di ketahui oleh ramai manusia, maka barangsiapa yang berjaga-jaga dari perkara-perkara yang syubhah sesungguhnya ia telah membebaskan dirinya dengan agama dan kehormatannya dan barangsiapa yang terjatuh ke dalam perkara-perkara yang syubhah maka sesungguhnya ia telah terjatuh ke dalam perkara-perkara yang haram, seumpama pengembala yang mengembala di sekitar padang rumput yang berpagar hampir- hampir binatang gembalaannya masuk dan memakan rumput-rampai yang berpagar ini . Maka ketahuilah sesungguhnya bagi setiap raja itu ada padanya kawasan larangan dan ketahuilah bahawa sesungguhnya kawasan larangan Allah adalah perkara - perkara yang telah di haramkannya . Dan ketahuilah sesungguhnya di dalam tubuh itu terdapat satu ketul daging, jika ia baik maka baiklah keseluruhan tubuh dan sekiranya ia rosak maka rosak pulalah keseluruhan jasad, sesungguhnya ia adalah hati."

D(Diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim)


e. Membina perwatakan seorang guru pelatih yang mempunyai sahsiah yang bersepadu, beretika dan berdisiplin.


f. Mewujudkan hubungan yang erat dengan masyarakat luar melalui perniagaan.SASARAN

Koperasi sekolah menengah dan rendah serta kedai-kedai runcit serta buku.PRODUK

Barangan cendera hati buatan sendiri, barangan siap keluaran syarikat islam, makanan dan minuman,MODAL

RM 600AHLI

Mohd Shafiq bin Ab Majid

Mohd Izuddin bin Istakal

Rahmatul Syukri bin Haidin

(Rujuk 'Tentang Kami')STRATEGI PERNIAGAAN

(DALAM PROSES UNTUK DILAKSANAKAN)PERINGKAT PERTAMA (selesai)Menghasilkan produk dan menjualnya untuk mendapat maklum balas pelanggan.


-Menghasilkan produk tetap (setelah diperbaiki dari masa ke semasa mengikut maklum balas pelanggan)


- Mempromosikan perkhidmatan membuat 'keychain' dan 'bookmark' mengikut kehendak pelanggan.


- Membuat perbandingan jualan antara lapisan umur pelanggan (Sek. Men. Dengan Sek.Ren)


- Mencari produk sampingan untuk mempelbagaikan lagi barangan.- Mencari kawasan yang sesuai untuk memasarkan barang.PERINGKAT KEDUA (dalam proses)- Membuat pengstrukturan pemasaran bagi keseluruhan barang jualan.


- Membuat analisis pemasaran mengikut kawasan yang menjadi target perniagaan.


- Membuat usaha sama dengan beberapa syarikat bumiputra islam dalam matlamat menjadi

pengaedar barangan keluarannya.


- Membuat usaha sama dengan koperasi, badan-badan dan persatuan di sekolah untuk memasarkannya melalui program-program yang dianjurkan oleh mereka.


- Mengedarkan barangan ke seluruh kawasan dan sekolah-sekolah yang menjadi sasaran.


- Mengambil langkah bagi mencari pelanggan tetap dan juga pengedar tetap perniagaan.
PERINGKAT KETIGA (insyaALLAH)- Membuat strategi pemasaran tetap bagi perniagaan.


- Mencari dana untuk mengembangkan lagi pasaran perniagaan


- Berusaha mencari pendapatan tetap bagi perniagaan agar mampu mengeluarkan zakat.


- Berusaha mencari keuntungan kekal untung mengeluarkan dana untuk kebajikan.


- Menjadikan perniagaan ini sebagai satu peluang atau platform kepada remaja islam menceburi bidang perniagaan secara kecil-kecilan.


- Berusaha menjadikan perniagaan ini salah sebuah syarikat yang diiktiraf dan mampu memberi manfaat kepada seluruh masyarakat.SEMOGA SEGALA APA YANG DIRANCANG DIMAKBULKAN OLEH ALLAH SWT.

SEMOGA PERNIAGAAN INI MENJADI SATU KAEDAH DAKWAH KEPADA MASYARAKAT MENGENAI BIDANG EKONOMI YANG SEMAKIN MENGELIRUKAN PADA MASA KINI

INSYAALLAH


YA ALLAH, BANTU LAH KAMI DALAM MENJADIKAN CITA-CITA KAMI SATU KENYATAAN AGAR APA YANG KAMI LAKUKAN INI MENJADI TITIK TOLAK PERUBAHAN DIRI KAMI KE ARAH YANG LEBIH BAIK. NIATKANLAH HATI KAMI BUKAN MENCARI KEKAYAAN SEMATA-MATA TETAPI MELAKUKAN SESUATU YANG BERMANFAAT MENERUSI NIKMAT-NIKMAT YANG ENKAU KURNIAKAN. AMIN…..*kepada sesiapa yang berminat untuk mengedarkan barang-barang kami di tempat atau sekolah mereka bolehlah menghubungi kami –klik disini-

*kepada sesiapa yang ingin memasarkan barangan mereka melalui kami, bolehlah menghubungi kami. Tiada cas dikenakan, kami hanya akan mengambil keuntungan daripada penjualan barangan tersebut sahaja.

(produk cenderamata dan barangan ringan digalakkan)

–klik disini-

wassalam

1 comments:

ubaidillah alqasam August 17, 2009 at 6:46 PM  

salam perjuangan.. steady r bro-bro skalian... wei dapat untung banyak belanja r.. jangan makan sorang jer...hhu

Post a Comment

....:**Herba Penawar Al-Wahida**:....

kepada sesiapa yang berminat dengan produk kami
dan berhasrat untuk memasarkannya atau ingin memasarkan produk anda di tempat kami atau ingin mengetahui dengan lebih lanjut
sila hubungi/sms:
Shafiq 013-9261565 / Izuddin 013-3529854 / Syukri 014-8041148/0145302405

  ©Template by bukhoryboyz.